preskoči na sadržaj

Osnovna škola Supetar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 1. 2011.

Ukupno: 1457407
Danas: 29
Tražilica

Skockajte web! 2012

e-Dnevnik

 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Časopisi

 

Eko škola

Priloženi dokumenti:
Plan rada Eko-skole 17.-18..pdf

Kontakt

Dokumenti
 
 
 
 
 
 
Ostali dokumenti..
Prijevoz učenika

Sandučić povjerenja

Upis u srednje škole

Sigurniji internet

Posjetite...

CARNet

Obrazovanje

Stručni skupovi

24. dani predškolskog odgoja Splitsko-dalmatinske županije Mirisi djetinjstva
Ines Damjanović / datum: 25. 11. 2018. 12:38

Mladi folkloraši su nastupili na 24. danima predškolskog odgoja SDŽ izvodeći dječje igre s pjevanjem:

Koka i pilići

Išli smo u školicu

Pljeskom, pljesmom tata gre

Mi smo djeca vesela


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA "STARA JE ŠKRINJA OTVORENA" - MUĆ 2018.
Ines Damjanović / datum: 23. 7. 2018. 14:18

U petak, 20. srpnja 2018. godine učenici naše škole i članovi BFD Ciciljona sudjelovali su na Međunarodnoj smotri folklora "Stara je škrinja otvorena". Osim plesa, bilo je i zabave, a kako nam je bilo, pogledajte....


[OPŠIRNIJE]KULTURNO-UMJETNIČKE IGRE MLADIH
Ines Damjanović / datum: 27. 5. 2018. 18:58

U petak, 25. svibnja održale su se 46. kulturno-umjetničke igre mladih na kojima su sudjelovali i naši folkloraši, učenici prvog i  trećeg razreda. Prvaši su izveli plesove Koka i pilići i Išli smo u školicu, a trećaši su se predstavili bračkim plesovima Versovje i Kvatropaši.


[OPŠIRNIJE]4. SMOTRA OTOČKOG FOLKLORA
Ines Damjanović / datum: 21. 5. 2018. 15:41

U Supetru se 19. svibnja održala, sada već tradicionalna, 4. smotra otočkog folklora. Smotra već nekoliko godina okuplja folklorna otočka društva. Organizator Smotre je BFD Ciciljona uz podršku Grada Supetra i TZ Supetar. Cilj Smotre je očuvanje folklorne baštine naših otoka i promocija iste našim ljudima i turistima. Do sada je BFD Ciciljona ugostila društva diljem naše obale, a kao gosti su pozivana i društva iz unutrašnjosti te naši iseljenici u Austriji. Ove godine vidjeli smo plesove otoka Cresa, Murtera, Hvara, Mljeta i Lastova. Program je otvorio podmladak BFD Ciciljone, djeca uzrasta od 7-9 godina. Prvaši su se predstavili Dječjim igrama s pjevanjem, a trećaši su plesali stare bračke plesove Verovje i Kvatropaši.


[OPŠIRNIJE]RSS


 

Folklor

Što je folklor?

 

Čega se prvo sjetite kad čujete riječ „folklor"? Vjerojatno nešto vezano uz narod i narodnu tradiciju. Jeste li možda pomislili na specifičnu glazbu i narodne napjeve? Ili možda na bogate narodne nošnje? A da li se negdje u vašim mislima rodila slika i o plesu? Da, da narodnom plesu ili kako ga češće nazivamo - FOLKLORU. Ne brinite, sva tri odgovora su točna i misleći na samo jedno nikako niste pogriješili! Ali možda je vrijeme da malčice proširite svoje znanje...

Ako želimo biti potpuno precizni, folklor dolazi od engleske riječi folk što znači narod (puk) i lore što znači znanje ili nauk. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izričaj bilo kroz ples, glazbu, književnost, ritmove ili likovnu umjetnost. Kroz folklor se vidi povijest i tradicija te zemlje pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora. Na primjer, kaže se: tko je bio u Španjolskoj, a nije gledao flamenco (njihov tradicionalni ples), taj nije vidio ništa!

Folklorni ples je u Hrvatskoj jako sačuvan i njegovan i zahvaljujući tome imamo ga priliku često vidjeti povodom različitih događaja. Folklor ima svoje specifične kostime ili bolje rečeno narodne nošnje. Ali nikako nije sve jedno koja se narodna nošnja nosi za vrijeme kojeg plesa. Svaki dio Hrvatske ima svoju karakterističnu narodnu nošnju po čemu se i može prepoznati odakle ples potječe i gdje se nekada plesao. Na primjer, plesovi iz Istre, Baranje, Podravine, Posavine, Slavonije, Dalmacije ne razlikuju se samo po plesnim elementima nego i po kostimima!

Baš zbog toga što oživljava ples naših predaka na tako zoran način, uz izvorne kostime i muziku (najčešće su to gajde, tamburice ili zborovi koji izvode narodne napjeve), folklorni ples je izrazito zanimljiv svim uzrastima. Satovi folklora održavaju se u raznim udrugama,  ali i u plesnim školama. Danas u Hrvatskoj ima mnogo različitih folklornih grupa koje se bave oživljavanjem i prenošenjem folklora na mlađe generacije. U školama se najčešće folklor uči na način da se upoznaju različiti plesovi iz različitih područja Hrvatske. Dok se recimo u nekim gradovima, podučavaju samo folklorni plesovi toga mjesta. Na taj način stanovnici se upoznaju s poviješću i prezentiraju Hrvatsku kroz te plesove na različitim događajima, priredbama ili predstavama unutar Hrvatske ili izvan nje!

 Dječji folklor

Stvarala su ga sama djeca, a često je vezan uz blagdane.

U dječji folklor možemo uvrstiti:
rugalice
brojalice
uspavanke 
dječje igre s pjevanjem

 
 

   Izvedba dječjih pjesmica, brojalica, rugalica i igara često je bila popraćena različitim dječjim instrumentima, uglavnom različitim vrstama udaraljki.                  

 

DJEČJI TRADICIJSKI INSTRUMENTI

slike instrumenata - izvor. www.ethno.hr

preskoči na navigaciju