15 . 10. -SVJETSKI DAN PRANJA RUKU
Autor: Alda Šlender, 14. 10. 2013.
Higijena ruku je osobito važna jer se prljavim rukama i neposrednim ili posrednim kontaktom preko predmeta ili materijala s kojim a one dolaze u doticaj šire mnoge zaraze.
Učinkovito pranje ruku veoma je važno u sprečavanju širenja štetnih bakterija s ljudskih ruku na hranu, radnu površinu, opremu itd.
Pranje ruku je osnovni postupak i temelj je osobne i radne higijene. S rukama uspostavljamo neposredan dodir s našim okolišem i vlastitim tijelom pa su one često onečišćene. Rukama se obavljaju različiti poslovi i diraju dijelovi vlastitog tijela preko kojih se iz njega odstranjuju mokraća i stolica, a putem kojih se izlučuju uzročnici mnogih zaraznih bolesti.
Postupak pranja ruku sastoji se od vlaženja ruku toplom vodom, nanošenja tekućeg sapuna, utrljavanja sapunske pjene najmanje 20 sekundi (ako je dostupno preporuća se uporaba četkice za uklanjanje prljavštine iz pora i ispod i oko noktiju). Poslije sapunanja ruke se ispiru pod mlazom tople vode do uklanjanja tragova sapuna. Gdje je to potrebno ruke se peru dezinfekcijskim sredstvom. Sušenje ruku obavlja se jednokratnim papirnatim ručnicima koji se poslije uporabe bacaju u koš s poklopcem. Brisanje ruku platnenim ručnicima nije preporučljivo. Ne treba zaboraviti da se štetne bakterije mogu lakše širiti ako su ruke vlažne i ako ih brišemo vlažnim platnenim ručnikom
Ruke su karika u lancu prijenosa uzročnika zaraznih bolesti koja direktno povezuje uzročnika bolesti s namirnicom. To je najčešći put zagađenja namirnica i prijenosa zaraznih bolesti, a ujedno i razlog zašto se crijevne zarazne bolesti zovu i „bolesti prljavih ruku“.
Ruke obvezno treba prati nakon vršenja nužde, prije jela, poslije nečistih poslova i prije rada s namirnicama u kuhinji.
Prije pranja ruku nužno je podrezati i urediti nokte jer se ispod noktiju skuplja prljavština koja se ne može ukloniti postupkom pranja. Naročitu pažnju treba obratiti na kožicu oko noktiju jer se ona često oštećuje pa dolazi do infekcija i gnojenja. Uzročnici infekcije lako se rukama mogu prenijeti na jelo i namirnice te izazivati trovanje hranom među ukućanima.
Higijena ruku je osobito važna jer se prljavim rukama i neposrednim ili posrednim kontaktom preko predmeta ili materijala s kojima one dolaze u doticaj šire mnoge zarazne bolesti.
IZVOR: http://zdravlje.hzjz.hr
Portali |
> Priručnik za učenje ... |
> Agencija za odgoj i ... |
> Ministarstvo znanost... |
> UNICEF |
> HDPIO |
> Mreža škola bez nasilja |
On-line rječnici |
Dnevni tisak |
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |